Εντός του Μαΐου αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι πρώτες εξαγωγές κρόκου Κοζάνης στην Κίνα, ανοίγοντας τον δρόμο για μία νέα αγορά τεράστιας δυναμικής.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών ΚοζάνηςΝίκο Πατσιούρα πρόκειται για μια διαδικασία η οποία διήρκεσε περίπου δυόμισι χρόνια, στη διάρκεια της οποίας επισκέφθηκαν τον Αναγκαστικό Συνεταιρισμό στελέχη των αρμόδιων κινεζικών υπηρεσιών.

«Είμαστε οι πρώτοι από την Ελλάδα, όσον αφορά τον πρωτογενή τομέα που θα εξάγουμε στην Κίνα (…) Διαθέτουμε όλα τα απαραίτητα έγγραφα, το προϊόν μας πληροί όλες τις προδιαγραφές σύμφωνα με τους νόμους της Κίνας για να εισαχθεί στη συγκεκριμένη αγορά» ανέφερε ο κ. Πατσιούρας, προσθέτοντας ότι, εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να “πέσουν” οι τελικές υπογραφές των αρμόδιων κινεζικών υπηρεσιών για να εισέλθει στην τελική της ευθεία η διαδικασία εξαγωγής συσκευασμένου κρόκου Κοζάνης στην κινεζική αγορά.

Σε 5.500 ανέρχονται τα στρέμματα στα οποία καλλιεργείται κρόκος με το 30% εξ’ αυτών να είναι βιολογικής καλλιέργειας, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος απορροφάται από αγορές του εξωτερικού. Εξαγωγές κρόκου Κοζάνης γίνονται σήμερα σε όλη την Ευρώπη, την Αμερική, την Αυστραλία και πρόσφατα στο Βιετνάμ.