Κάθε χρόνο στις 14 Φεβρουαρίου γιορτάζεται ο Άγιος Βαλεντίνος  από τους ερωτευμένους όλου του κόσμου. Το χρώμα που πρωταγωνιστεί στα καταστήματα με είδη δώρων και στα ανθοπωλεία είναι το κόκκινο, το χρώμα του πάθους και του έρωτα!

Στην πραγματικότητα την ημέρα αυτή δεν γιορτάζεται η μνήμη του «Αγίου Βαλεντίνου» ο οποίος άλλωστε δεν μνημονεύεται στα επίσημα χριστιανικά εορτολόγια, καθολικό και ορθόδοξο. Αυτό που γιορτάζεται είναι ο έρωτας, ο Έρως που στην Ελληνική μυθολογία ήταν θεός και καρπός της θεάς της ομορφιάς Αφροδίτης και του θεού του πολέμου Άρη.

Αγιος Βαλεντίνος για την Ορθόδοξη εκκλησία δεν υπάρχει αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν άγιοι που εκπροσωπούν τον έρωτα. Στις 13 Φεβρουαρίου τιμάται η μνήμη των Αγίων Αποστόλων Ακύλα και Πρισκίλλης, που θεωρούνται προστάτες των ερωτευμένων, ενώ υπάρχει και ο Άγιος Υάκινθος για τους ερωτευμένους του καλοκαιριού.

Ο Ακύλας και η αγαπημένη του Πρίσκιλλα ήταν σκηνοποιοί και ασπάστηκαν το χριστιανισμό κατά πάσα πιθανότατα όταν κατάφυγαν από τη Ρώμη στην Κόρινθο τον 1ο αιώνα μ.Χ. για ν’ αποφύγουν τους διωγμούς του αυτοκράτορα Κλαύδιου. Εκεί γνώρισαν τον Απόστολο Παύλο, ο οποίος μάλιστα τους μνημονεύει σε τρεις επιστολές του, και τον ακολούθησαν στην Εφεσο ως συνοδοί.