Στην ανατολική Μεσόγειο, ανοικτά της Αττάλειας βρέθηκε το αρχαιότερο, όπως πιστεύεται, ναυάγιο του κόσμου, ένα κουφάρι εμπορικού σκάφους εκτιμώμενης ηλικίας 3.600 ετών.

Το μήκους 14 μέτρων ξύλινο σκάφος της εποχής του Χαλκού ανάγεται περίπου στο 1.600 π.Χ. σε απόσταση περίπου 50 μέτρων από την ακτή από τουρκική ομάδα υποθαλάσσιων ερευνών του Πανεπιστημίου της Αττάλειας.

Το σκάφος περιείχε 1, 5 τόνο ράβδων χαλκού και πιστεύεται ότι βυθίστηκε εν μέσω καταιγίδας ενώ έπλεε προς την Κρήτη ή το Αιγαίο. «Από το είδος του φορτίου συμπεράναμε ότι το ναυάγιο ανήκει σε ένα από τα εμπορικά πλοία του 16ου αι. π.Χ», λέει ο αρχαιολόγος Χακάν Ονίζ. «Χάρις σ’ αυτά τα ευρήματα ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο στην ενάλια αρχαιολογία», συμπληρώνει.

Οι ερευνητές προσδιόρισαν την ποσότητα του φορτίου με τρισδιάστατη σάρωση του ναυαγίου και σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματά τους ο χαλκός προερχόταν από ορυχεία στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τον Ονίζ, που είναι και διευθυντής του υποβρύχιου ερευνητικού κέντρου του τουρκικού πανεπιστημίου, το πλοίο μπορεί να είναι το αρχαιότερο εμπορικό που βρέθηκε ποτέ. «Προφανώς έπεσε σε καταιγίδα ενώ έπλεε προς το Αιγαίο και την Κύπρο μεταφέροντας φορτίο ράβδων χαλκού, το σχήμα των οποίων μας βοήθησε στη χρονολόγηση του σκάφους».

Όπως είπε ο Τούρκος αρχαιολόγος το Πανεπιστήμιο της Αττάλειας σχεδιάζει τώρα να συγκροτήσει μια ομάδα ντόπιων και αλλοδαπών ειδικών που θα μελετήσουν ενδελεχώς το ναυάγιο στο πλαίσιο ενός πενταετούς προγράμματος.

Aν επιβεβαιωθεί η ηλικία του νέου ναυαγίου, τότε θα είναι παλαιότερο από εκείνο του αρχαιοελληνικού εμπορικού πλοίου που βρέθηκε πέρυσι στη Μαύρη Θάλασσακαι χαρακτηρίστηκε το παλαιότερο άθικτο ναυάγιο του κόσμου.