Μία σπουδαία επιστημονική ανακάλυψη που αναμένεται να δώσει ώθηση στο ελληνικό ελαιόλαδο ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες στις ΗΠΑ. Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Λουιζιάνας κατάφεραν να σταματήσουν την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ σε πειραματόζωα χρησιμοποιώντας ειδικά επιλεγμένο ελληνικό ελαιόλαδο στη διατροφή τους.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύθηκαν στο έγκριτο επιστημονικό έντυπο Journal of Nutritional Biochemistry, ανοίγει ο δρόμος ώστε να ονομαστεί το ελαιόλαδο «ιατρικό τρόφιμο».

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ειδικά πειραματόζωα τα οποία εμφανίζουν νόσο Αλτσχάιμερ λίγες μόλις εβδομάδες μετά τη γέννησή τους. Επί τέσσερις μήνες τούς χορηγούσαν μέσω της καθημερινής διατροφής τους ελληνικό ελαιόλαδο, το οποίο περιέχει τα υψηλότερα επίπεδα ελαιοκανθάλης στην παγκόσμια αγορά.

Οπως εξηγούν οι αμερικανοί ερευνητές, η δόση ελαιολάδου που χορηγήθηκε στα πειραματόζωα αντιστοιχούσε στη μέση κατανάλωση του ελληνικού πληθυσμού, δηλαδή σε περίπου 40-50 γραμμάρια την ημέρα. Τα ευρήματα ήταν εντυπωσιακά: τα πειραματόζωα που λάμβαναν είτε μόνο ελαιόλαδο είτε ελαιόλαδο σε συνδυασμό με το φάρμακο Donepezil, το οποίο καταπολεμά τη νόσο Αλτσχάιμερ, δεν εμφάνισαν σχεδόν κανένα σύμπτωμα της νόσου. Μάλιστα ο συνδυασμός με το φάρμακο έφερε πολύ καλύτερα αποτελέσματα από ό,τι όταν το φάρμακο χορηγείτο μόνο του.

Σύμφωνα με τους διακεκριμένους καθηγητές, πρόκειται για μια πολύ σημαντική ανακάλυψη που ανοίγει τον δρόμο για τον χαρακτηρισμό του ελαιολάδου ως ιατρικού τροφίμου – αυτό που στις ΗΠΑ αποκαλείται medical food – το οποίο θα χορηγείται με ιατρική καθοδήγηση. Βέβαια θα πρέπει να τονιστεί ότι αυτό θα γίνει μόνο για ελαιόλαδα που είναι πλούσια σε ελαιοκανθάλη και όχι γενικά για κάθε ελαιόλαδο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραπάνω κλινική μελέτη – η οποία συνιστά παγκόσμια πρωτοπορία – κρίθηκε «μη σημαντική» από το ελληνικό κράτος με αποτέλεσμα η αίτηση για χρηματοδότησή της μέσω του προγράμματος Ερευνώ-Καινοτομώ να απορριφθεί από το υπουργείο Παιδείας στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου.