Μια ιδιαίτερη εκδήλωση διοργανώθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 22 Μαΐου, για να τιμηθεί η μνήμη της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Μετά από εισήγηση-πρόσκληση του ευρωβουλευτή Νότη Μαριά και σε συνεργασία με την Οργανωτική Επιτροπή του Συναπαντήματος Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων στην Παναγία Σουμελά, πραγματοποιήθηκε η ημερίδα εκδήλωση τιμής «για την 19η Μαΐου, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού».

Αντιπροσωπεία της Οργανωτικής Επιτροπής του Συναπαντήματος Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων στην Παναγία Σουμελά, πρόεδροι ποντιακών σωματείων και εκπρόσωποι των διοικητικών συμβουλίων του Σωματείου και του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά, έθεσαν το θέμα της Γενοκτονίας των Ποντίων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Παράλληλα, συζητήθηκε η πρόταση που κατατέθηκε και από την Οργανωτική Επιτροπή Συναπαντήματος Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων στην Παναγία Σουμελά, ώστε το ευρωκοινοβούλιο, με τη συμβολή των Ελλήνων και Κυπρίων ευρωβουλευτών, να ορίσει την 19η Μαΐου, ως ημέρα τιμής και μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.