Η NASA σε συνεργασία με την εταιρεία Lockheed Martin συνεργάζονται για την κατασκευή ενός υπερηχητικού επιβατικού αεροσκάφους που δεν θα έχει εκκωφαντικό θόρυβο και θα αποτελεί τον διάδοχο του Concorde.

Για την ανάπτυξη του νέου υπερηχητικού αεροσκάφους οι δύο πλευρές σύναψαν σύμβαση ύψους 247,5 εκατομμυρίων δολαρίων. 

Σύμφωνα με τη NASA το νέο αεροσκάφος δεν θα έχει εκκωφαντικό θόρυβο για τους επιβάτες -μόλις 75 ντεσιμπέλ-όταν ξεπερνά το φράγμα του ήχου. Και αυτό γιατί στην πραγματικότητα, δεν ήταν η συντριβή ενός Concorde στο αεροδρόμιο Charles de Gaulle του Παρισιού το 2001 που τελείωσε το πρόγραμμα αυτό, αλλά ο εκκωφαντικός θόρυβος που προκαλούσε όταν πετούσε με διπλάσια ταχύτητα ήχου (περίπου 2.400 χιλιόμετρα την ώρα).

«Το όραμα της NΑSA είναι ένα μέλλον όπου οι υπερηχητικές μεταφορές θα είναι διαθέσιμες και προσιτές για ένα μεγάλο μέρος του επιβατικού κοινού», δήλωσε ο Πήτερ Κοέν, ο οποίος διαχειρίζεται την ανάπτυξη των νέων υπερηχητικών τεχνολογιών στη NASA.

Τα νέα σχέδια της ατράκτου, των πτερυγίων και της ουράς θα πρέπει να εξασφαλίζουν εξαιρετικά μειωμένο θόρυβο, καθώς στόχος της NASA και της Lockheed Martin, είναι η περαιτέρω βελτίωση του σχήματος του αεροσκάφους, ώστε η υπερηχητική πτήση να γίνει πιο ήσυχη.