Ένα τεράστιο αντίγραφο του χρυσού μεταλλίου των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο εκτίθεται στην «Ολυμπιακή Αγορά», που εγκαινιάστηκε πριν λίγες μέρες στο Νιχονμπάσι του Τόκιο, εμπνευσμένο από την αρχαία Ελλάδα. Το μετάλλιο στην κύρια όψη του απεικονίζει τη θεά Νίκη στο Καλλιμάρμαρο και φόντο τον Παρθενώνα και είναι δημιούργημα της Ελληνίδας σχεδιάστριας Έλενας Βότση.

Πριν λίγες μέρες η επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο παρουσίασε σε μια εκδήλωση τα μετάλλια των Ολυμπιακών Αγώνων 2020 που ξεκινούν φέτος ένα χρόνο μετά εξαιτίας της πανδημίας.

Μεταλλιο

Στην Ολυμπιακή Αγορά, όπως ονομάστηκε η έκθεση που εγκαινιάστηκε στο Νιχομπάσι του Τόκιο όπου εκτίθεται τα μετάλλια αλλά και η τέχνη που αφορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες και την ιστορία τους, βρίσκεται και ένα τεράστιο αντίγραφο του χρυσού μεταλλίου των Αγώνων, δημιούργημα της Ελληνίδας σχεδιάστριας Έλενας Βότση.

Από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 και για όλους τους μελλοντικούς, την μπροστινή όψη των μεταλλίων κοσμεί η θεά Νίκη στο Καλλιμάρμαρο με φόντο τον Παρθενώνα, σχέδιο το οποίο δημιούργησε η Έλενα Βότση.

Αθήνα 2004-Τόκιο 2020: Η σχεδιάστρια Έλενα Βότση μας μιλά για το σχέδιο της  στα Ολυμπιακά Μετάλλια - ΕΛΛΑΔΑ - ΙΑΠΩΝΙΑ

Το διεθνή διαγωνισμό είχε προκηρύξει το 2003 η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή για να αντικαταστήσει το σχέδιο του Ιταλού καλλιτέχνη Τζουζέπε Κασσιόλι που υπήρχε με διάφορες παραλλαγές στην μία όψη των μεταλλίων από τους Αγώνες του Άμστερνταμ του 1928 και το οποίο απεικόνιζε την θεά Νίκη με φόντο το Κολοσσιαίο, ένα ρωμαϊκό μνημείο που δεν έχει σχέση με τη γενέτειρα χώρα των Αγώνων.

Ο επανασχεδιασμός έγινε προκειμένου τα μετάλλια να αντανακλούν την ελληνική καταγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων.