Κειμήλια από την Παναγία Σουμελά διεκδικεί η τουρκική κυβέρνηση, σύμφωνα με επιστολή του τούρκου υπουργού Πολιτισμού Νουρί Εσρόι που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Milliyet.

Το δημοσίευμα υποστηρίζει ό,τι οι αρμόδιοι κατέγραψαν μια σειρά από αντικείμενα ανεκτίμητης αξίας τα οποία αφαίρεσαν από το μοναστήρι οι Αμερικανοί, κατά τη διάρκεια αποστολής του ΝΑΤΟ τη δεκαετία του ’50.

Ανάμεσα στα έργα, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, βρίσκονται αντικείμενα που αποδίδονται στον Αλέξιο Γ’ τον Μέγα Κομνηνό, ο οποίος και διετέλεσε αυτοκράτορας της Τραπεζούντας από το 1349 ως και τον θάνατό του.

Με επιστολή του στο κοινοβούλιο ο Τούρκος πολιτικός δηλώνει πως η Παναγία Σουμελά «είναι ένα από τα σημαντικότερα μοναστήρια στην Ανατολία» και πως είναι αποφασισμένοι να πάρουν πίσω τα 77 αυτά αντικείμενα που έχουν καταγραφεί. Φαίνεται πως η λίστα με τα αντικείμενα αυτά είναι καταγεγραμμένη στο μουσείο της Αγιάς Σοφιάς και παραμένει στη διάθεση της διεύθυνσης του μουσείου.

Ο Τούρκος υπουργός πολιτισμού σημειώνει πως θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να επιστραφούν κειμήλια της πολιτιστικής κληρονομιάς της Τουρκίας που βγήκαν παράνομα στο εξωτερικό. Τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση Ερντογάν φαίνεται διατεθειμένη να αξιοποιήσει τουριστικά το ιστορικό μοναστήρι, στο οποίο πραγματοποιούνται εκτεταμένες εργασίες αποκατάστασης.