Ο αριθμός των ανθρώπων που έφυγαν από την Ουκρανία για να γλιτώσουν από τις μάχες ξεπέρασε το 1,5 εκατομμύριο, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ, κάνοντας λόγο για την πιο γρήγορα εξελισσόμενη προσφυγική κρίση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αριθμός ρεκόρ προσφύγων κατευθύνονται στην Πολωνία μέσω της Ουκρανίας, με το συνολικό αριθμό τους να αναμένεται ότι θα ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο πρόσφυγες, αργότερα σήμερα, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις κλιμακώνουν την εισβολή.

Τα νεότερα στοιχεία δείχνουν ότι οι Πολωνοί συνοριοφύλακες έλεγξαν τα χαρτιά χθες, δίνοντας έγκριση εισόδου σε 129.000 πρόσφυγες στα διάφορα σημεία συνοριακής εισόδου της χώρας.

Ήταν ο μεγαλύτερος αριθμός προσφύγων που πέρασε τα σύνορα μέσα σε μία ημέρα, από την έναρξη της εισβολής, με το συνολικό αριθμό να φτάνει στους 922.400 πρόσφυγες.

«Η διαδικασία ελέγχου των εγγράφων είναι όσο το δυνατό πιο απλή» δήλωσε η εκπρόσωπος των Πολωνών συνοριοφυλάκων Άννα Μίτσαλσκα.

«Το πιο σημαντικό είναι να επιβεβαιωθεί η ταυτότητα των ανθρώπων, να εξακριβωθούν τα έγγραφα, αλλά και να ελεγχθούν οι βάσεις δεδομένων για το αν πρόκειται για μη καταζητούμενα άτομα. Απαιτούνται μερικά λεπτά,» πρόσθεσε η ίδια.

«Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι για σήμερα ο αριθμός των προσφύγων που έχουν εισέλθει στην Πολωνία από την Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου, θα ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο», σύμφωνα με την ίδια εκπρόσωπο.

Λίγες ημέρες νωρίτερα ο ΟΗΕ προειδοποίησε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ίσως προκαλέσει την έξοδο ως και 10 εκατομμυρίων προσφύγων ακόμη.

Πιο συγκεκριμένα περίπου 4 εκατ. άνθρωποι ενδέχεται να καταφύγουν σε γειτονικές χώρες για να σωθούν από τις εχθροπραξίες, τόνισε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ στη Νέα Υόρκη, συμπληρώνοντας ότι πρόκειται απλά για μια αρχική εκτίμηση.