Υποβασταζόμενη από τον πρίγκιπα Άντριου και κρατώντας το μπαστούνι της έφθασε στην εκκλησία για το μνημόσυνο του πρίγκιπα Φιλίππου η βασίλισσα Ελισάβετ.

Το μνημόσυνο πραγματοποιήθηκε σήμερα, 29 Μαρτίου, σχεδόν ένα χρόνο μετά τον θάνατο του πρίγκιπα Φιλίππου στις 9 Απριλίου 2021, σε ηλικία 99 ετών.

Η βασίλισσα Ελισάβετ και ο πρίγκιπας Φίλιππος ήταν παντρεμένοι επί 73 χρόνια.

Στα πρώτα πλάνα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την εμφάνιση αυτή της βασίλισσας Ελισάβετ, που είναι η πρώτη της (δημόσια εκτός κάστρου) μετά την περιπέτειά της με τον Covid-19, εμφανώς καταβεβλημένη, φαίνεται να στέκεται δακρυσμένη, σε μια σπάνια για εκείνη δημόσια εκδήλωση των συναισθημάτων της.

Η βασίλισσα Ελισάβετ στο μνημόσυνο του πρίγκιπα φιλιππου με τον πρίγκιπα αντριου

Η βασίλισσα Ελισάβετ αποφάσισε τελικά να παραστεί στη σημερινή τελετή στο κεντρικό Λονδίνο περίπου δύο ώρες πριν. Η απόφαση ελήφθη παρά τα κινητικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η 95χρονη βασίλισσα και την εμποδίζουν εδώ και έξι μήνες να δίνει το παρών σε δημόσιες υποχρεώσεις εκτός κάστρου του Γουίνδσορ.

Ελισάβετ και Άντριου περπατούσαν με αργό αλλά σταθερό ρυθμό μέσα στην εκκλησία κοιτάζοντας και οι δύο μπροστά και στο τέλος του διαδρόμου χωρίστηκαν – με τον Άντριου να ρίχνει μια τελευταία ματιά στη μητέρα του καθώς εκείνη έστριβε δεξιά. Μετά τον πρώτο ύμνο, ο Κάρολος, ο οποίος καθόταν δίπλα στη μητέρα του, εθεάθη να σκύβει για να μιλήσει στη βασίλισσα. Στη συνέχεια η βασίλισσα έψαξε στη μαύρη τσάντα της Launer για τα γυαλιά της για να διαβάσει τα λίγα λόγια που είχε γράψει για τον πρίγκιπα Φίλιππο.

βασίλισσα ελισάβετ δακρυσμένη μνημόσυνο πρίγκιπα Φιλίππου

Το μνημόσυνο του Φίλιππου πραγματοποιείται στο Αβαείο του Γουέστμινστερ στο Λονδίνο, όπου 1.800 άτομα συγκεντρώθηκαν για να τιμήσουν τη μνήμη του δούκα του Εδιμβούργου. Η κηδεία του πέρυσι είχε γίνει σε στενό κύκλο λόγω πανδημίας και δεν είχε παραβρεθεί κανείς πέραν του στενού κύκλου της βρετανικής βασιλικής οικογένειας.

Παρόντα ήταν τα περισσότερα εγγόνια και δισέγγονα του πρίγκιπα Φίλιππου. Μεγάλος απών ο πρίγκιπας Χάρι.

Η βασίλισσα Ελισάβετ στο μνημόσυνο του πρίγκιπα φιλιππου με τον πρίγκιπα αντριου

Η βασίλισσα, η Καμίλα και άλλα μέλης της βασιλικής οικογένειας ήταν όλοι ντυμένοι στα χρώματα του σκούρου πρασίνου ένας διακριτικός φόρο τιμής στον Φίλιππο που χρησιμοποιούσε σαν έμβλημα «το πράσινο του Εδιμβούργου».

Οι Tindalls ήταν τα πρώτα μέλη της βασιλικής οικογένειας που έφθασαν στην εκκλησία, ενώ ακολούθησαν η πριγκίπισσα Άννα, οι Wessexes, ο πρίγκιπας Κάρολος και η σύζυγός του Καμίλα και στη συνέχεια οι Κέιμπριτζ, μαζί με τα παιδιά τους πρίγκιπα Τζορτζ και πριγκίπισσα Σαρλότ. Η βασίλισσα ήταν η τελευταία που έφτασε στην εκκλησιά παρέα με τον Άντριου.

Κέιτ μίντλετον πρίγκιπα τζορτζ πριγκίπισσα Σαρλοτ στο μνημόσυνο του πρίγκιπα Φιλίππου