Από τις 25 ἐως τις 27 Σεπτεμβρίου 2020 το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού γιορτάζει για 24η χρονιά τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
«Πολιτιστική Κληρονομιά και Εκπαίδευση» είναι το κοινό θέμα σε όλη την Ευρώπη.
Πενήντα (50) φορείς θα προβάλουν ψηφιακές δράσεις κάτω από το ευρύτερο θέμα της σχέσης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και της Εκπαίδευσης. Παραγωγές παλαιότερες ή νέες, σχεδιασμένες αποκλειστικά για το φετινό εορτασμό ή και όχι, ζωντανές ή μαγνητοσκοπημένες, οι δράσεις θα προβάλλονται καθ’ όλη τη διάρκεια του τριήμερου εορτασμού, ενώ κάποιες θα συνεχίσουν να είναι διαθέσιμες και μετά.
Το Σαββατοκύριακο του εορτασμού 26 και 27 Σεπτεμβρίου η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μουσεία και τα μνημεία του κράτους είναι ελεύθερη και θα πραγματοποιείται σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο θα προβάλει έναν online οδηγό περιήγησης με σκοπό την αναζήτηση φυτών και δέντρων του εξωτερικού κήπου σε αντιπροσωπευτικά εκθέματα των Συλλογών του Μουσείου.
Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο στην Αθήνα θα προβάλει μία εικονική περιήγηση στη μόνιμη έκθεση του μουσείου και μια σειρά από διαδικτυακά, διαδραστικά παιχνίδια, συνολικής διάρκειας 40’ -60’.
To Νομισματικό Μουσείο στην Αθήνα θα παρουσιάσει δύο περιοδικές εκθέσεις: «Σαλαμίνα 2020: 2500 Χρόνια Πολιτισμού και Δημιουργίας», έναν εικαστικό διάλογο με αρχαία τέχνεργα και δημιουργίες των εικαστικών Κωνσταντίνου Παπαμιχαλόπουλου και Στέλιου Γαβαλά (24/9 – 31/12) και «Θερμοπύλες 2020: Γλυπτές Δημιουργίες του Αριστομένη Κατσούλα» (24-27/9). Η δεύτερη έκθεση έχει σχεδιαστεί ειδικά για τον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε συνεργασία με την Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία τετARTημόριο.
Διαδικτυακά θα προβάλει την έκθεση «Θερμοπύλες 2020. Γλυπτές δημιουργίες του Αριστομένη Κατσούλα» και online τη μουσική εκδήλωση/παράσταση «Θερμοπύλαι – Σαλαμίς 2.500 Έτη Φωτός» με το ορχηστρικό σύνολο του διεθνούς φήμης συνθέτη Αλέξανδρου Χάχαλη και την υψίφωνο Τζένη Δριβάλα (διάρκεια 40’). Τα εγκαίνια των εκδηλώσεων θα προβληθούν live-streaming, χωρίς κοινό.
Από τον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών στις 27/9 θα προβάλει online παρουσίαση με τίτλο «Τὸνἄρτονἡμῶντὸνἐπιούσιον…Η παραγωγή του ψωμιού από την αρχαιότητα έως σήμερα»
Το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης στην Αθήνα θα προβάλει στην ιστοσελίδα του την εφαρμογή «Μαθαίνοντας, παίζοντας και ζωγραφίζοντας», όπου δημιουργώ το δικό μου έργο, μαθαίνοντας μέσα από τα έργα των παιδιών για τα μνημεία, τις παραδόσεις, τα έθιμα και την πολιτιστική κληρονομιά χωρών όλου του κόσμου
Το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη στην Αθήνα θα προβάλει 3Dξενάγηση στην έκθεση «Η Ανθρώπινη Μορφή στην Ελληνική Ζωγραφική στον 20ο αιώνα
Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου στην Αθήνα θα προβάλει
α) Online ξενάγηση στο μουσείο (με αγγλικούς υπότιτλους διάρκειας 11΄34΄΄ (για ενήλικες και οικογένειες με παιδιά άνω των 9 ετών).
β) Εκπαιδευτικό παιχνίδι DIYARTLAB: τρία (3) video συνολικής διάρκειας 5΄περίπου, όπου ακολουθώντας οδηγίες και χρησιμοποιώντας απλά υλικά και πολλή φαντασία, φτιάχνουμε από την αρχή το δικό μας εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας! (για οικογένειες με παιδιά από 5 ετών)
γ) Πρωτότυπη διαδραστική ξενάγηση «Ένας ποντικός τρύπωσε στο Γκάζι» διάρκειας 5΄16΄΄ βασισμένη στις αρχές του museumtheater, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου για πρώτη φορά το 2016, γίνεται ψηφιακή! (για οικογένειες με παιδιά από 5 ετών).
Συνολική διάρκεια δράσεων 22΄
Οι online δράσεις σχεδιάστηκαν από την ομάδα του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου για το επίσημο site του μουσείου τους μήνες Μάρτιο-Ιούνιο 2020 με σκοπό να μείνει ένας χώρος ζωντανός και προσβάσιμος για όλους, ακόμη και στην πρωτόγνωρη συγκυρία της πανδημίας.
Το Μουσείο Ηρακλειδών στην Αθήνα στις 26/9 θα προβάλει την εικονική έκθεση «Επιστήμη, Τέχνη και Τεχνολογία»
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων θα προβάλει μία online ξενάγηση στην περιοδική έκθεση «Ελλάδα-Κώδικες Γραφής» του Κωνσταντίνου Ξενάκη που παρουσιάζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου και το διαδικτυακό εικαστικό εργαστήριο «Με τον τρόπο του Κωνσταντίνου Ξενάκη» (διάρκεια 10΄-12΄)
Δείτε το πρόγραμμα του ΥΠΠΟ για όλη την Ελλάδα στην παρακάτω διεύθυνση: